Somcuta Mare

Prolog
Am scris aceasta caracterizare cu multi ani in urma. Este vorba despre un sat de munte pe nume Şomcuta Mare. Prima oara cand am auzit numele nu l-am retinut corect. Aveam impresia ca este Şomcuţa Mare (adica un diminutiv alaturi de un atribut care sa scoata in evidenta ca desi e un sat foarte mic, e totusi mare).

Din curiozitate incepusem sa caut informatii despre Şomcuta Mare. Dar n-am gasit… Intalnisem cativa oameni care pretindeau a fi de acolo, dar nici unul nu vrusese sa-mi spuna prea multe despre el. Erau scumpi la vorba si la toate intrebarile raspundeau scurt, cu da/nu, fara alte amanunte.

Am incercat sa merg pana acolo, sa ma documentez la fata locului, dar indicatoare rutiere care sa te indrume spre zona aceea nu exista…

Cu toate acestea m-am incapatanat sa scriu …

Am publicat o prima versiune pe Wikipedia, crezand ca in acest fel as putea sa-l scot din anonimat. Dupa cateva zile articolul a fost sters, nimeni nefiind convins ca Şomcuta Mare exista in realitate. Am mai cautat informatii, am refacut si completat articolul, in speranta ca editorii Wikipedia il vor accepta. Dar, a fost respins din nou! Probabil nici ei nu auzisera de Şomcuta Mare si prin urmare au evitat sa publice despre ceva necunoscut.

Recent am gasit o varianta preliminara a articolul meu pe pagina celor mai mari perle de pe Wikipedia. Nu am inteles de ce un articol subtire care prezinta doar franturi ale unei realitati fantastice este considerat o perla. Somcuta Mare poate fi considerata o perla, un diamant, o bijuterie, dar la nici un caz un articol despre el nu s-ar putea ridica la acelasi nivel!

Vazand ca totusi articolul a fost preluat de altii, m-am gandit ca poate totusi mai exista oameni care au auzit de Somcuta Mare si pentru care descrierea mea este de folos.

Mai jos este articolul asa cum l-am lasat la ultima verificare.

Eu n-am fost niciodata in Şomcuta Mare. Nici n-as putea sa-l localizez pe harta. Dar, daca cineva, trecand printr-o spartura crapata-ntr-un curcubeu, ajunge intr-o zona in care simte ca nu-i mai lipseste nimic … atunci sa stie ca a ajuns in Şomcuta Mare …

…………………………………………………………………………….

Șomcuta Mare este amplasată acolo unde se întâlnesc povestea, poezia și cântecul. Oricine ajunge în acel loc nu mai dorește să plece.

Oamenii

Fiecare om din Șomcuta Mare este o poveste.

Copiii

Fiecare copil din Șomcuta Mare își alege singur ce să devină în viață. Unii doresc să devină culori. Alții păsări. Alții îngeri. Unii doresc să ajungă în America pentru a ajuta și alți copii să viseze. Tuturor li se îndeplinește dorința.

Indeletniciri

Oamenii din Șomcuta Mare scot aur din soare și diamante din stele. În timpul liber vorbesc cu privighetorile.

Hrană

La micul dejun savurează o poezie. La amiază se hrănesc cu muzică. Setea o potolesc cu poveste. Înainte de culcare gustă un basm.

Copaci

Copacii au flori de argint alb si fructe de aur. Aceste fructe nu se găsesc la piață pentru că nimeni nu și-ar putea permite să le cumpere. Singura șansă de a gusta din ele e să te împrietenești cu cineva din Șomcuta.

Flori

Florile înfloresc pentru oameni. Nimic nu se compară cu o floare dăruită de cineva din Șomcuta.

Fauna

In Șomcuta trăiesc doar pui de stele.

Datini și obiceiuri

Fiecare zi e o sărbătoare în Șomcuta Mare. În astfel de zile oamenii își dăruiesc unii altora fericire îmbrăcată în diverse forme: zâmbete, mânunchiuri de vise, stropi de rouă, raze de luceafăr, cântece de argint, fire de noroc, etc.

Mijloace de transport

Oamenii din Șomcuta Mare călătoresc cu gândul. Cei mai leneși se deplasează dintr-o parte în alta pe o rază de lumină.

Concluzie

Mă întreb dacă lumea ar fi fost posibilă fără Șomcuta Mare.

This entry was posted in povesti. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>